Keresztény ajándék

A keresztény ajándék több, mint egy átlagos ajándék?

kereszteny ajandek nem atlagos

Sokféle ajándék létezik, de a szeretet egyikből sem hiányozhat. Egyetértesz?
Hiszen az ajándékozás a szeretet egyik fontos kifejezési módja, szimbóluma annak, hogy gondolunk a másikra.

Az ajándék a szeretet látható jelképe.

Gary Chapman: Egymásra hangolva. Az öt szeretet-nyelv a házasságban; Harmat, Bp., 2002

Olyannyira fontos az ajándékozás egy kapcsolatban, hogy azt a jól ismert amerikai lelkész, író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó Gary Chapman az általa megalkotott öt szeretetnyelv közé sorolta.
Elmélete szerint mindannyiunknak van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve (elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés), amelyek mélyebben hatnak ránk az összes többinél.

De mielőtt belefeledkeznék, és recenziót készítenék a könyvről, visszakanyarodok a keresztény ajándék topikjához.

Mitől lesz keresztény egy ajándék?

Az ajándékokat sokféleképpen lehet kategorizálni, ami szükséges is, hiszen a választék igen bőséges, és meglehetősen könnyű elveszni a lehetőségek óceánjában.
A keresztény ajándék kategória egy ilyen lehetséges szűrő, amely szűkíti a kört.

Keresztényként igyekszük tartalmas és értelmes ajándékokat adni szeretteinknek, és itt jönnek a képbe azok az ajándékok, amik valamilyen keresztény tartalommal bírnak, amelyek utalnak az ajándékozott hitéletére, értékrendjére.

Lehet maga az ajándék formája kifejező jelkép, mint egy kereszt alakú könyvjelző, vagy éppen egy hímzett hal a táska oldalán. A legelterjedtebb és a legszélesebb választékot azonban azok az ajándéktárgyak adják, amelyek a Bibliából vett idézeteket tartalmaznak.
Itt csupán a kreativitás szabhat határt, és a legtöbb ajándéktárgy keresztény ajándékká avanzsálhat a ráhelyezett szentírási idézet által.

kereszteny ajandek mitol kereszteny

Mitől jó egy keresztény ajándék?

Jó, mert…

  • …Istenre irányítja a figyelmet. A kapott ajándék általában ott van valahol a látóterünkben, a rohanó napunk során talán többször is belebotlunk (pl: falióra, naptár az asztalunkon vagy éppen egy toll…), és mindahányszor megpillantjuk, egy gondolatnyi megállásra késztet, hogy eszünkbe juttassa, Kihez tartozunk.
  • …megerősít a hitünkben. Nem sok magyarázatra szorul, hogyan erősíti a hitünket egy ajándékba kapott keresztény lelkiségi könyv (feltéve, ha el is olvassuk :)). De ilyen szerepe lehet a telefontoknak is, amelynek a hátuljára egy Ige van felírva. Azt minden alkalommal látjuk, olvassuk, amikor kezünkben forgatjuk a telefont, míg részünkké válik. Nehezen induló reggeleken nagy segítségünkre lehet egy bátorító bibliai idézet a bögrénken.
  • …lehetőséget ad a tanúságtételre. Keresztény életünk velejárója, hogy tanúk legyünk. Kapott ajándéktárgyaink pedig ehhez asszisztálnak, hiszen egy póló, amelyre Isten üzenete van írva, csak úgy kiabál a világnak. Talán épp akkor teszel tanúságot, amikor a pénztárnál mit sem sejtve pakolsz a “Ne félj…” feliratú táskádba, amit a mögötted álló, éppen orvoshoz tartó fáradt asszony meglát, ami eszébe juttatja mindenre képes Gondviselő Istenét, és béke árad szét a lelkében.
kereszteny ajandek 720x481 px

2+1 tipp a legmegfelelőbb keresztény ajándéktárgyak kiválasztásához

  1. Imádkozz. Behozhatatlan előnyre tehetsz szert, ha mindenekelőtt imádkozol. Az illetőért magáért, no, meg azért, hogy Isten eszköze lehess, hogy Ő irányítsa vásárlásodat. Bátran kérheted, hiszen a világban szétnézve láthatod, hogy Isten kreativitásához fogható nincsen…
  2. Láss az ő szemével. Minden ajándékozásnál fontos, hogy ne abból indulj ki, hogy neked mi tetszik a legjobban. Próbálj a másik fejével gondolkodni, vajon örülne-e az adott ajándéknak, illik-e a stílusához, a személyiségéhez.
  3. Nézz körül az otthonában. Sokat elárul rólunk az otthonunk, megmutatja, hogy milyen közegben érezzük jól magunkat, mikkel vesszük körül magunkat. Ami egyikünknek féltve őrzött kedves emlék, az másoknak porfogó csecsebecse. Vannak, akik a legkisebb apróságokat is féltve őrzött kincsként nagy becsben tartják, s otthonunkban járva, mintha kiállításon lennél, s vannak, akik a “minimálban” érzik jól magukat, számukra nem biztos, hogy egy polcra kitehető dísztárgy a legjobb választás.
  4. Csomagolj. Az ajándék mellett az is fontos, ahogyan átadod. Már maga a csomagolás hírt adhat szeretetedről, törődésedről. Egy olyan ember, akinek a minőségi idő az elsődleges szeretetnyelve, már attól el fog olvadni, hogy meglátja az aprólékos csomagolást, hiszen a kedvéért időt nem kímélve pepecseltél (vagy energiát fordítottál arra, hogy megkérj valakit a csomagolásra) tudván, hogy szerettednek ez fontos.
kereszteny ajandek csomagolas

Keresztény ajándék ötletek között az Imanapló

Könyvet ajándékozni mindig öröm, és ebben a sorban kiemelkedik az Imanapló.
Miért?
Egy imanapló esszenciáját a használója által beleírt gondolatok adják, így az sokkal több lesz, mint egy könyv a polcon a többi között, hiszen életének, hitéletének legfontosabb mozzanatait tartalmazza, életének egy fejezete jelenik meg benne.
Az ajándékozó így egy szép könyv élménye mellett annak a lehetőségét is ajándékozza, hogy az általa megajándékozott lelkileg, Isten- és önismeretben fejlődhessen.

kereszteny ajandek imanaplo

Imanapló

Te is vágysz az Istennel való mélyebb kapcsolatra?
Olvasd el, hogy miért érdemes imanaplót használnod.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük