Miért érdemes imanaplót vezetned?

Miert Imanaplo Elszundikal

Veled is előfordult már, hogy imádság közben elterelődtek a gondolataid?

Vagy éppen beleszundikáltál az ima kellős közepébe?

Érezted már úgy, hogy nem tudsz eléggé elcsendesedni ima közben ahhoz, hogy meghallhasd Isten hangját?

A mindennapi rohanásban nehéz lecsendesedni, anélkül pedig nem tudunk imádkozni. Ezért le kell csökkentenünk a fordulatszámunkat.

A naplóírás többek között segít megérkezni, lecsendesít, kitisztítja gondolkodásunkat.
Az alábbiakban csokorba gyűjtve olvashatod az imanapló vezetésének előnyeit.

Imanaplo Lelassit

Az imanapló lelassít

Sok fontos és hasznos dolog van, amit az imádkozásról tudnunk lehet, mégis keveset használ, ha sosem csendesedünk el eléggé ahhoz, hogy imádkozzunk.

Ahhoz, hogy akár imádságodat, akár a benned lévő gondolataidat papírra vesd, meg kell állnod, hogy összeszedd azokat, s megfogalmazd. (Ráadásul az írás folyamata sokkal lassabb, mint ahogy a gondolataink cikázni tudnak.)

Ez lelassítja a fordulatszámodat arra a szükséges sebességre, ahol meghallhatod Isten hangját.

Amikor elkezdek írni az imanaplómba, akkor szép lassan eltávolodik minden más, amin addig járt az agyam, s megérkezem oda, ahol meg tudok állni egy rövid időre, ahol nem kell rohanni.

Segít összpontosítani

Egyre több és több inger ér minket a mindennapjainkban, amelyek sok esetben megnehezítik a koncentrációt.
Sok keresztény számol be arról, hogy odaszánja idejét az imádságra, a gondolatai mégis gyakran elterelődnek.

Előfordulhat, hogy miközben olvassuk a Bibliát, hirtelen eszünkbe jut, hogy elfelejtettünk elmenni a tisztítóba. Talán könnyedén vissza tudjuk terelni a figyelmünket, mígnem beugrik, hogy salátát is kell venni az esti vacsorához.

Imanaplo Fokusz

A naplóírás segít abban, hogy semmi se terelje el a figyelmedet.

Ha mégis megjelenik szemed előtt a tennivalók sora, egyszerűen leírhatod a napló széljegyzetére, így már nem kell észben tartanod, s ezzel nem foglal el helyet ott, ahol jelenleg semmi keresnivalója.

Igazolt tény, hogy ha egy tollat mozgatok a papíron, akkor sokkal könnyebb odafigyelni.

Hányan vagyunk olyanok, akik rajzolnak az előttük lévő lapra, miközben előadást hallgatnak. Velem ez gyakran előfordul akkor is, amikor telefonhívást bonyolítok le valakivel.

A rajzolás segít fenntartani a figyelmemet, csak arra kell ügyelnem, hogy milyen papír keveredik elém, mert olyankor bármit képes vagyok sordísszel ellátni.

Gondolataink, imáink, érzéseink leírása segít összpontosítani, ott tartani a figyelmünket. Hiszen, gondolj csak bele, amikor éppen írsz, nem valószínű, hogy észreveszed az ablak előtt ugrándozó rigót, amiről eszedbe juthatnának a hamarosan nyíló virágok, amiről a kerti tennivalók…stb.

Álarcok nélkül?

Az imanapló rendszerint egészen személyes, éppen ezért lehetőséget ad arra, hogy bármit és főleg bárhogyan leírjunk, nincs szükség ékesszólásra, nem kell kontrollálnunk mondanivalónkat.

Isten ismer bennünket, még mielőtt kimondanánk, tudja szívünk szándékait, így minden álarctól mentesen, szabadon írhatjuk le mindazt, ami bennünk van.

Sokszor az is épp elég kihívást jelent, hogy valahogyan leírjam és meg tudjam fogalmazni a gondolataimat, nemhogy még a stilisztikára is figyeljek.

Érzések, gondolatok… amik benned keringenek

A másokkal történő beszélgetéseinkben tudjuk gondolatainkat megfogalmazni, érzéseinket feltárni. Így van ez az írással is, hiszen az rákényszerít arra, hogy konkrétan nevükön nevezzük a dolgokat, ezáltal segít rendezni gondolatainkat, mely jobb önismerethez vezet minket.
Amiket leírtunk, azokat a későbbiekben vissza tudjuk olvasni.

Imanaplo Emlekeztet

Ez azért hasznos, mert olykor-olykor ráeszmélhetünk, hogy a jelenlegi felismeréseinket (vagy valami ahhoz hasonlót) korábban már szavakba öntöttük.

Küszködtünk már hasonló problémákkal, szembesültünk már bizonyos igazságokkal…
E tapasztalatokat felhasználva hamarabb megtalálhatjuk a “csapást”, s nem kell ugyanannyi kört megtenni, mire kijutunk a “rengetegből”.

Úgy képzelem, mint egy felfelé szélesedő spirált, egyre gazdagabbak leszünk az előző tapasztalatokat felhasználva.

Mélységet adhat imáidnak, ha leírod azokat. Ahogyan egy levél írása egy szeretett embernek, úgy az imák lejegyzése is hozzájárul az Istennel megélt meghittebb kapcsolatodhoz.
Szóval, az imanapló személyes teret ad, hogy kiönthesd minden gondolatodat, érzésedet, kétségedet, s lehetőséget kínál arra, hogy rögzítsd mindazt, amit az Úr eszedbe juttat imádkozás közben.

A felelősség és az imanapló

Lehet, hogy ez többünknek kényelmetlenül hangzik, de a vágyaink eléréséhez ki kell lépnünk a komfortzónánkból.

A fejlődéshez szükségünk van önvizsgálatra, azért, hogy ne kövessük el újra és újra ugyanazokat a hibákat. Tanulhatunk a döntéseinkből.
A naplóírás rákényszeríthet életünk felülvizsgálatára.

Minden bejegyzést célszerű a dátum felírásával kezdeni, így láthatod, hogy mennyi idő telt el az utolsó imádkozás óta. Ez motiválhat a következetesebb imaéletre.
A sok kihagyott nap, esetleg hét mutatója lehet annak, hogy nem töltöttünk elég időt Isten jelenlétében, s nem volt elsődleges számunkra Isten Országának keresése. (Mt 6,33)

Már évek óta azt tapasztalom, hogy az imanaplóm jó mutatója az Istennel való kapcsolatom mélységének, hiszen, amikor időt töltök Jézus lábai előtt, akkor mindig szól hozzám, így van miről írnom. S az is törvényszerű, hogy a nehezebb időszakokban “csak villog a kurzor”.

Isten lábnyoma az életedben

A leírt dolgok segítenek meglátni azt is, amikor Isten meghallgatja az imádságaidat.
Visszanézheted a naplódat, és megnézheted az összes helyet, ahol Isten megjelent.
Micsoda áldás visszatekinteni és látni, amikor Istenhez kiáltottál, és Ő válaszolt imádra.

Imanaplo Es Isten Keze
Naplódban visszatekintve megláthatod Isten csodáit az életedben.

Érdekes tapasztalattal gazdagodhatsz, ha nyomon követed, s leírod kéréseidet, valamint az arra érkező válaszokat.

Egy-egy nehezebb napon vagy időszakban újraolvasom a korábban leírtakat, gyakran meglepődve látom, hogy Isten valóban meghallgatta az imádságomat. Ez új lendületet adhat, hogy továbbra is, netán még buzgóbban, még nagyobb hittel kérjek.

Van az úgy, hogy elesünk és padlóra kerülünk, ahol minden sötét és lehetetlennek tűnik felállni onnan.

Imanaplo Kisut A Nap

Ezért olyan fontos emlékezni.
Az írás segít emlékezni.
Amikor nem látunk a sötétségben, ez különösen lényeges.

Emlékeznünk kell arra, hogy volt már jobb, hogy voltunk már padlón és felálltunk, hogy mennyi áldást adott már Isten, ez adja meg a reményt, hogy a jelenlegi sötétségnek vége lesz, s a felhők mögül újra felragyog a nap.

Józsué könyvében azt olvassuk, hogy Józsue az izraelitákat arra utasította, hogy köveket vegyenek és emlékművet építsenek azon a helyen, ahol Isten csodát tett – Isten hűségének emlékére.
Így az emberek valahányszor meglátják a köveket, eszükbe jut Isten dicsősége, erős keze. (Józsue 4)
Imanaplónkra is tekinthetünk így: mint az emlékezés kövére.

Segít a közbenjárásban

Előfordult már veled, hogy azt mondtad a barátodnak, imádkozol érte a munkahelyi problémái miatt, elmondtál egy rövid fohászt, aztán valahogyan elfelejtetted folytatni?
Az imanapló módot ad arra, hogy eszedben tartsd, s következetes légy a közbenjárásban.

Ha napi szinten szeretnél adott szándékért imádkozni, azt rögtön a keltezésnél jelölheted akár egy kis jelzéssel (pl: kört rajzolsz), így eszedben tarthatod, s nyomon is tudod követni, hogy mióta imádkozol azért, s azóta történt-e változás.
Ezzel kialakíthatjuk a rendszeres közbenjárás hasznos szokását.

Kozbenjaras Imanaploval

Kialakíthatja a rendszeres ima szokását

Szokásaink fontosak, hiszen segítenek – vagy épp akadályoznak – céljaink elérésében.

Mindannyiunknak voltak/vannak vágyaink egy vagy több szokásunk megváltoztatására, legyen szó a legapróbb – bárcsak mindig mindent visszatennék a helyére, hogy rend legyen – dolgokról, vagy nagyobb – szeretném abbahagyni az állandó kritizálást – típusúakról.

Rendszeres Ima Szokasa

Bizonyára sokunknak vannak olyan vágyai, hogy hiteles keresztény legyen, hogy hallja Isten hangját, hogy megtalálja “A hivatását”…

Ehhez az imádság rendszeres szokása juttat el bennünket, ima által tudunk Isten jelenlétében élni.

Ha nap nap után használjuk az imanaplót, amikor imádkozunk, akkor előbb-utóbb már maga a napló vizuális emlékeztetőként fog szolgálni az imádkozáshoz.

Ez azt jelenti, hogy amint meglátod a naplót, eszedbe jut az imádság. Mint egy csengő a fejedben, amely imára hív.

Amennyiben többre vagy kíváncsi az imanapló vezetésével kapcsolatban, olvass tovább: 10+1 tipp, hogy mit írhatsz az imanaplóba

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük